Indian Sports General Knowledge(GK), Aptitude, Quiz Questions and Answers

Indian Sports General Knowledge(GK), Aptitude, Quiz Questions and Answers

Indian Sports General Knowledge(GK), Aptitude, Quiz Questions and Answers:
1.Former Australian captain Mark Taylor has had several nicknames over his playing career. Which of the following was NOT one of them?
A. Tubby
B. Stodge
C. Helium Bat
D. Stumpy
Answer:Stumpy
2.Which was the 1st non Test playing country to beat India in an international match?
A. Canada
B. Sri Lanka
C. Zimbabwe
D. East Africa
Answer:Sri Lanka
3.Track and field star Carl Lewis won how many gold medals at the 1984 Olympic games?
A.Two
B.Three
C.Four
D.Eight
Answer:Four
4.Which county did Ravi Shastri play for?
A.Glamorgan
B.Leicestershire
C.Gloucestershire
D.Lancashire
Answer:Glamorgan
5.Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
A.Geet Sethi
B.Wilson Jones
C.Michael Ferreira
D.Manoj Kothari
Answer:Wilson Jones
6.Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400m run?
A.M.L.Valsamma
B.P.T.Usha
C.Kamaljit Sandhu
D.K.Malleshwari
Answer:Kamaljit Sandhu
7.Which two counties did Kapil Dev play?
A.Northamptonshire & Worcestershire
B.Northamptonshire & Warwickshire
C.Nottinghamshire & Worcestershire
D.Nottinghamshire & Warwickshire
Answer:Northamptonshire & Worcestershire
8.When was Amateur Athletics Federation of India established?
A.1936
B.1946
C.1956
D.1966
Answer:1946
9.Who did Stone Cold Steve Austin wrestle at the 1998 edition of “Over the Edge”?
A.Cactus Jack
B.Mankind
C.Dude Love
D.Mick Foley
Answer:Dude Love
10.Ricky Ponting is also known as what?
A.The Rickster
B.Ponts
C.Ponter
D.Punter
Answer:Punter
11.How long are professional Golf Tour players allotted per shot?
A.45 seconds
B.25 seconds
C.1 minute
D.2 minutes
Answer:45 seconds
12.Which NBA player scored 8 points in the final 7 seconds of a game to lead his team to victory?
A.Baron Davis
B.Kevin Garnett
C.Stephon Maurbury
D.Reggie Miller
Answer:Reggie Miller
13.Where did India play its 1st one day international match?
A.Lords
B.Headingley
C.Taunton
D.The Oval
Answer:Headingley
14.What do African-American football players Ernie Davis, Archie Griffin, and Tony Dorsett have in common?
A.They all played for Pittsburgh
B.They all won the Heisman Trophy
C.They all led to Super Bowl titles
D.They dont have any similarity
Answer:They all won the Heisman Trophy
15.Which cricketer died on the field in Bangladesh while playing for Abahani Club?
A.Subhash Gupte
B.M.L.Jaisimha
C.Lala Amarnath
D.Raman Lamba
Answer:Raman Lamba
16.India won its first Olympic hockey gold in?
A.1928
B.1932
C.1936
D.1948
Answer:1928
17.How many times did Geet Sethi win the lBSF World Billiards title?
A.2
B.3
C.4
D.5
Answer:3
18.Who won the 1993 “King of the Ring”?
A.Owen Hart
B.Bret Hart
C.Edge
D.Mabel
Answer:Bret Hart
19.In the match between India and Pakistan at Jaipur on 02-10-1983, Which new rule was introduced?
A.Limit of overs was reduced to 50 overs
B.The rule of field restriction was taken.
C.Over throw runs were batsman’s score
D.No-balls & wides were debited to bowlers analysis
Answer:No-balls & wides were debited to bowlers analysis
20.The first hang gliders to be flown were flown in…?
A.1600s
B.1700s
C.1800s
D.1900s
Answer:1800s
21.Which two counties did Anil Kumble play for?
A.Nottinghamshire & Lancashire
B.Nottinghamshire & Leicestershire
C.Northamptonshire & Leicestershire
D.Northamptonshire & Lancashire
Answer:Northamptonshire & Leicestershire
22.The nickname of Glenn McGrath is what?
A.Ooh Ahh
B.Penguin
C.Big Bird
D.Pigeon
Answer:Pigeon
23.Mark Waugh is commonly called what?
A.Afganistan
B.Junior
C.Tugga
D.Julio
Answer:Junior
24.Who was the 1st ODI captain for India?
A.Ajit Wadekar
B.Bishen Singh Bedi
C.Nawab Pataudi
D.Vinoo Mankad
Answer:Ajit Wadekar
25.What NHL goaltender has the most career wins?
A.Grant Fuhr
B.Patrick Roy
C.Chris Osgood
D.Mike Vernon
Answer:Grant Fuhr
26.What Major League Baseball player holds the record for all-time career high batting average?
A.Ty Cobb
B.Larry Walker
C.Jeff Bagwell
D.Frank Thomas
Answer:Ty Cobb
27.Which county did Mohammad Azharuddin play for?
A.Yorkshire
B.Hampshire
C.Lancashire
D.Derbyshire
Answer:Derbyshire
28.The first hand glider was designed by…?
A.Leonardo Davinci
B.The Wright brothers
C.Francis Rogallo
D.Galileo
Answer:Leonardo Davinci
29.Which county did Sunil Gavaskar play for?
A.Somerset
B.Worcestershire
C.Warwickshire
D.Glamorgan
Answer:Somerset
30.The ‘Dronacharya Award’ is given to…?
A.Sportsmen
B.Coaches
C.Umpires
D.Sports Editors
Answer:Coaches
31.In which Indian state did the game of Polo originate?
A.Meghalaya
B.Rajasthan
C.Manipur
D.West Bengal
Answer:Manipur
32.Who among the following is NOT associated with billiards in India?
A.Subash Agrawal
B.Ashok Shandilya
C.Manoj Kothari
D.Mihir Sen
Answer:Mihir Sen
33.Which player has scored the most runs in a single Test innings?
A.Graham Gooch
B.Matthew Hayden
C.Brian Lara
D.Agarkar
Answer:Brian Lara
34.Which of the following is a Manipuri version of Hockey?
A.Khong Kangjei
B.Hiyang Tanaba
C.Yubi Lakpi
D.Yubi-Lakpi
Answer:Khong Kangjei
35.Which county did Javagal Srinath sign for in 2003?
A.Surrey
B.Durham
C.Sussex
D.Essex
Answer:Durham
36.Which county did Sachin Tendulkar play for?
A.Nottinghamshire
B.Yorkshire
C.Lancashire
D.Leicestershire
Answer:Yorkshire
37.Who did Shawn Michaels beat to win his first Intercontinental Title?
A.Bret Hart
B.Marty Jannetty
C.British Bulldog
D.Tito Santana
Answer:British Bulldog
38.India reached the final of the Davis Cup for the first time in…?
A.1964
B.1966
C.1970
D.1974
Answer:1966
39.The Asian Games were held in Delhi for the first time in…?
A.1951
B.1963
C.1971
D.1982
Answer:1951
40.What Australian player was known as ‘Fruitfly’ amongst the rest of the team?
A.Geoff Lawson
B.Merv Hughes
C.Mike Veletta
D.Mike Whitney
Answer:Merv Hughes
41.Where did the 1st ODI match was played in India?
A.New Delhi
B.Ahmedabad
C.Kolkata
D.Mumbai
Answer:Ahmedabad
42.What is the name of the person that controls a football match?
A.A referee
B.An umpire
C.A spectator
D.A goalkeeper
Answer:A referee
43.Former Australian captain Allan Border was sometimes known as “Captain Grumpy”. What was his other nickname?
A.Abe
B.Captain Junior
C.AB
D.Groucho
Answer:AB
44.The Indian football team made its first appearance at Olympics in…?
A.1936
B.1948
C.1952
D.1956
Answer:1948
45.Who was the first captain of Indian Test team?
A.Vijay Hazare
B.C K Nayudu
C.Lala Amarnath
D.Vijay Merchant
Answer:C K Nayudu
46.Who had a torrid time with Lancashire in 2000?
A.Sachin Tendulkar
B.Nayan Mongia
C.Javagal Srinath
D.Saurav Ganguly
Answer:Saurav Ganguly
47.Who is the highest wicket taker in Test cricket?
A.Shane Warne
B.Brian Lara
C.Courtney Walsh
D.Muttiah Muralitharan
Answer:Muttiah Muralitharan
48.Who did The Rock wrestle in the main event at the 1999 edition of “Wrestlemania”?
A.Stone Cold Steve Austin
B.Triple H
C.Mankind
D.Undertaker
Answer:Stone Cold Steve Austin
49.Which track and field star overcame childhood polio to become one of the greatest athletes of her time?
A.Wilma Rudolph
B.Gail Devers
C.Florence Griffith Joyner
D.Jackie Robinson
Answer:Wilma Rudolph
50.Which country won the Cricket World Cup in 1999?
A.Australia
B.South Africa
C.Pakistan
D.England
Answer:Australia
51.Fenway Park is the home field of what Major League Baseball team?
A.New York Yankees
B.Chicago White Sox
C.Montreal Expos
D.Boston Red Sox
Answer:Boston Red Sox
52.Who did The Rock beat to win his first WWE Title?
A.Triple H
B.Stone Cold Steve Austin
C.Mankind
D.Bret Hart
Answer:Mankind
53.Who beat Duke in the Great Alaskan Shootout Finals in 1998?
A.Syracuse
B.University of Cincinnati
C.Notre Dame
D.UCLA
Answer:University of Cincinnati
54.In what year was the first international cricket match held?
A.1892 between England and India
B.1869 between England and Australia
C.1883 between Australia and Wales
D.1844 between Canada and the USA
Answer:1844 between Canada and the USA
55.Who holds second and third place for most yards rushing in a single season in the NFL?
A.Barry Sanders
B.Jim Brown
C.OJ Simpson
D.Dick Lane
Answer:OJ Simpson
56.Which of the following countries won the final of the triangular cricket series held in durban in februarry 1997?
A.India
B.New zealand
C.South africa
D.Zimbabwe
Answer:South africa
57.Who has scored the most runs in a single First-class innings?
A.Hanif Mohammad
B.Brian Lara
C.Sir Donald Bradman
D.Sachin Tendulkar
Answer:Brian Lara

Post a Comment

0 Comments