GK Questions - Basic General Knowledge questions and answers

1. Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?
[A]Johnjoseph 
[B]VanajaN.Sarna
 
[C]MahenderSingh
 
[D] S Ramesh
Ans .   D
2. Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?
[A]ArvindSaxena 
[B]SudhaJain
 
[C]KirtiKumar
 
[D] Omi Agrawal
Ans .   A
3. Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was a native of which state?
[A]Jammu&Kashmir 
[B]HimachalPradesh
 
[C]Uttarakhand
 
[D] Assam
Ans .   C
4. India’s first-ever national police museum will establish in which city?
[A]Chennai 
[B]Delhi
 
[C]Nagpur
 
[D] Kolkata
Ans .   B
5. The Central Vigilance Commission (CVC) is in news for appointing Sharad Kumar as the new Vigilance Commissioner. As per which committee’s recommendations, the CVC was set up?
[A]NittoorSrinivasaRaucommiittee 
[B]TejendraMohanBhasincommiittee
 
[C]KVChowdarycommiittee
 
[D] K Santhanam commiittee
Ans .   D
6. Which country will host the 45th G7 summit 2019?
[A]Italy 
[B]Germany
 
[C]France
 
[D] Canada
Ans .   C
7. Which country’s women's cricket team has clinched the Asia Cup Twenty-20 tournament 2018?
[A]SouthKorea 
[B]Bangladesh
 
[C]India
 
[D] Pakistan
Ans .   B
8. Who has won the men’s singles French Open tennis tournament 2018?
[A]NovakDjokovic 
[B]DominicThiem
 
[C]RogerFederer
 
[D] Rafael Nadal
Ans .   D
9. Which country’s football team has lifted the 2018 Intercontinental Cup football title?
[A]India 
[B]SriLanka
 
[C]Kenya
 
[D] Argentina
Ans .   A
10. Shantaram Laxman Naik, who passed away recently, was the former Congress chief of which state?
[A]Maharashtra 
[B]Goa
 
[C]Bihar
 
[D] Karnataka
Ans .   B
21. Who among the following got the Bharat Ratna Award before becoming the president of India?  
A.  R Venkataraman 
B. 
 Dr. Rajendra Prasad 
C. 
 DR Zakir Hussian 
D. 
 W Giri
Ans .D

22. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?
A.  Martin Luther King 
B. 
 Mother Terasa 
C. 
 Khan Abdul Ghaffar Khan 
D. 
 Aubin Mehta
Ans .C

23. When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?  
A.  1975 
B. 
 1979 
C. 
 1981 
D. 
 1982
Ans .B

24. Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?  
A.  Soda glass 
B. 
 Pyrex glasses 
C. 
 Jena glass 
D. 
 Reinforced glass
Ans .D

25. Which substance is used to retard the setting action of cement?  
A.  CaO 
B. 
 AlO 
C. 
 CaSO.2HO 
D. 
 NaO + KO
Ans .C

26. The mineral in which India depends largely on imports is  
A.  Iron Ore 
B. 
 Bauxite 
C. 
 Mica 
D. 
 Mercury
Ans .D

27. The last Mughal Emperor was  
A.  Akbar 
B. 
 Bahadur Shah 
C. 
 NoorJehan 
D. 
 Babur
Ans .B

28. The state which leads in agricultural production is  
A.  Haryana 
B. 
 Punjab 
C. 
 Karnataka 
D. 
 Tamil Nadu
Ans .B

29. The longest mountain range in the world is  
A.  The Alps 
B. 
 The Himalayas 
C. 
 The Andes 
D. 
 The Rockies
Ans .C

30. The most populous city in the world is  
A. Paris 
B.
 London 
C.
 Peking 
D.
 Tokyo
Ans .D

Post a Comment

0 Comments